Schijnzelfstandigheid voorkomen en je onderscheiden met een arbeidsovereenkomst

Inleiding tot Schijnzelfstandigheid In Nederland is schijnzelfstandigheid een veelbesproken onderwerp. Dit treedt op wanneer iemand formeel als zelfstandige werkt, maar feitelijk in dienst is onder de voorwaarden van een arbeidsovereenkomst. Dit kan leiden tot juridische en fiscale complicaties voor zowel de opdrachtgever als de opdrachtnemer. De Nederlandse wetgeving heeft 9 criteria vastgesteld om te toetsen of er sprake is van een echte zelfstandige opdracht of een verkapt dienstverband.

Lees meer »

Waarom heb ik een boekhouder nodig?

Ben je van plan om een onderneming te starten? Of ben je al een tijdje actief als ondernemer, maar heb je nog geen boekhouder? In sommige gevallen kan het aan te raden zijn om een boekhouder in te huren. In Nederland is het overigens niet verplicht om je administratie door een boekhouder te laten doen. In veel gevallen kan het echter wel verstandig zijn. In dit artikel bespreken wij de voordelen en nadelen van een boekhouder.

Lees meer »

๐Œ๐ž๐ž๐ซ ๐ฏ๐จ๐จ๐ซ๐๐ž๐ž๐ฅ ๐›๐ข๐ฃ ๐ ๐ข๐Ÿ๐ญ๐ž๐ง

Geef je giften op in je Belastingaangifte. Volgens de Belastingdienst laat zo'n 30% van de mensen voordeel liggen bij de giftenaftrek. Hou tijdens het jaar bij welke giften je gedaan hebt, of ga er in december even goed voor zitten. Bekijk hiervoor je bankafschriften. En sla deze ook op als bewijs voor de Belastingdienst.ย Ben je trouw aan een goed doel? Dan kun je veel belasting besparen als je de gift voor minimaal 5 jaar vastlegt. Blijf je liever flexibel in je giften? Dan kan het belastingvoordeel opleveren om het ene jaar veel en het volgende jaar niets te schenken. Maar ook het schenken aan een cultureel doel levert je meer voordeel op.

Lees meer »

๐๐ž๐ฅ๐š๐ฌ๐ญ๐ข๐ง๐ ๐ฏ๐ซ๐ข๐ฃ ๐ฌ๐œ๐ก๐ž๐ง๐ค๐ž๐ง ๐š๐š๐ง (๐ค๐ฅ๐ž๐ข๐ง)๐ค๐ข๐ง๐

Door te schenken aan je (klein)kind bespaar je vooral erfbelasting in de toekomst.ย  Je mag in 2025 aan elk van je kinderen โ‚ฌ6713ย belastingvrij schenken. Eรฉn keer in hun leven mag dat zelfs โ‚ฌ32.195 zijn. Dat blijft belastingvrij, waar zeย het ook aan besteden. Eรฉn van de voorwaarden is dat je kind (of diens partner) tussen de 18 en 40 jaar oud is.Een grootouder mag in 2025 perย kleinkind maximaal โ‚ฌ2690 belastingvrij schenken. De leeftijd van het kleinkind maakt niet uit. ๐—ฆ๐˜๐˜‚๐—ฑ๐—ถ๐—ฒGebruikt je kind het bedrag (grotendeels) voor een dure studie? Dan kun je belastingvrijย schenkenย tot โ‚ฌ67.064. Hij/Zij moet ook dan tussen de 18 en 40 jaar oud zijn.๐„๐ข๐ ๐ž๐ง ๐ก๐ฎ๐ข๐ฌย In 2025 is het niet meer mogelijk om een extra schenking voor de eigen woning te doen. Deze vrijstelling is vervallen.

Lees meer »

๐‡๐จ๐ฎ ๐ฉ๐ซ๐ข๐ฏรฉ- ๐ž๐ง ๐ณ๐š๐ค๐ž๐ฅ๐ข๐ฃ๐ค๐ž ๐ค๐จ๐ฌ๐ญ๐ž๐ง ๐ ๐ž๐ฌ๐œ๐ก๐ž๐ข๐๐ž๐ง

Veel ondernemers, vooral zzp'ers maken dit foutje nog wel eens. Het is echt belangrijk om de privรฉ en zakelijke aankopen niet door elkaar te doen. Je mag namelijk alleen je zakelijke kosten gebruiken in je boekhouding. Als je iets privรฉ koopt en je geeft dat bijvoorbeeld op bij de btw-aangifte, dan krijg je meer terug van de Belastingdienst dan dat je eigenlijk zou mogen. Andersom, als je vergeet zakelijke aankopen mee te nemen, omdat je dacht dat het privรฉ-aankopen waren, krijg je minder btw terug dan dat je zou mogen. Let dus goed op dat je zakelijk en privรฉ niet door elkaar haalt in je boekhouding.

Lees meer »